Praktični Primjer Nedostatka Sekundarnih Podataka I Njihovih Izvora


Essay, 2013
6 Pages, Grade: 19/20

Free online reading

SADRŽAJ

1. UVOD

2. SAŽETAK

3. PROBLEM U FOKUSU

4. ALTERNATIVE

5. ZAKLJUČAK

6. IMPEMENTACIJA

1. UVOD

Današnja turbulentna tržišta zahtijevaju brze reakcije preduzeća, brze odluke menadžmenta. Kvalitetne marketing odluke zahtijevaju kvalitetne podatke. Državne agencije, statističke agencije kao i otvorene base podataka od kojih je istraživač marketinga udaljen klikom miša često pomažu da se dođe do veoma korisnih informacija. Tokom istraživanja se međutim javljaju nedostaci, nedostaju određeni parametri specifični za definirani problem. Često se desi da se radi sa nepotpunim (ponekad netačnim) informacijama ili nedovoljno razvijenih ili neadekvatnih izvora podataka. To preduzeće može koštati da se donese pogrešna marketing odluka, što može na koncu dovesti do nezadovoljstva kupca (smanjenje kupovine određenog proizvoda).

2. SAŽETAK

Preduzeće je proizvelo pametni telefon i uložilo sve napore da isti bude u svakom pogledu najbolji pametni telefon na tržištu. Nije bilo dvojbe da će prodaja ići u najboljem redu, više se razmišljalo o još bržoj dostavi, jer bi dosadašnje verzije bile rasprodane u rekordnom roku.

Kada je počela prodaja, ubrzo se shvatilo da je ista daleko niža od očekivane. Počelo se špekulirati i tražiti razloge i uzroke. Marketing menadžeri su bili okrivljeni i tražilo se ponavljanje istraživanja kako bi se uvidjeli propusti.

Ispostavilo se da je preduzeće koristilo izvor sekundarnih podataka koji imaju reputaciju, ali idu u korak sa tehnološkim dostignućima. Prikupljene informacije iz takvih izvora zanemarili su kupce i njihova dostignuća u praćenju i korištenju tehnologije u svakodnevnom životu.

Ispostavilo se da su kupci neupućeni u stvarne mogućnosti i da ne postoje jasni praktični primjeri, koji će ih pobuditi da koriste sve mogućnosti koje im se nude. I da budu ubijeđeni, da je plaćana cijena recipročna vrijednosti proizvoda.

3. PROBLEM U FOKUSU

Preduzeće koje se bavi proizvodnjom i prodajom pametnih telefona dobija primjedbe da su telefoni suviše skupi. Marketing menadžeri sada moraju naći propuste u istraživanju i marketing odlučivanju.

Pametni telefon je već proizveden u petoj generaciji pa su menadžeri polazili od toga da će milionska prodaja biti zabilježena i sa ovom verzijom, zbog same kvalitete i potražnje za proizvodom. No samo kratko nakon lansiranja uvidjeli su da prodaja ne ide po planu. Kupci se žale na visoku cijenu.

Menadžeri preduzeća znaju da je politika firme takva, da iako vrhunski proizvodi, moraju ipak imati racionalnu cijenu. Na redu su marketing istraživači koji prate konkurenciju i vrše analize prije same proizvodnje.

Oni su se kao i do sada u svojim analizama oslonili na sekundarne podatke. Prije svega su na internet forumima pratili reakciju i nagađanja oko novog proizvoda. Zatim su se služili ozbiljnim web stranicama koje detaljno prate razvoj i poslovanje pametnih telefonima. Koristili su statističke podatke raznih agencija.

Na kraju je donesen zaključak da se od kupaca treba zatražiti informacija za koliko bi se trebalo smanjiti cijena proizvoda. Da li je ova odluka ispravna i koje su alternative?

4. ALTERNATIVE

Problem: korišteni sekundarni podaci se koncentriraju na „state of the art“ tehnološka dostignuća, a ne na stvarne i potencijalnu upotrebu pametnog telefona. Proizvod je revolucionaran i kupac može dodatno instalirati preko pola milijuna aplikacija. Kod stručnih ljudi o ovom proizvodu se čuju samo pohvale. Međutim internetom i u javnosti kruže glasine da je proizvod preskup i da je to presudno za odluku o kupovini. Preduzeće bilježi pad prodaje i u potrazi je za svim alternativnim rješenjima.

6 of 6 pages

Details

Title
Praktični Primjer Nedostatka Sekundarnih Podataka I Njihovih Izvora
College
Internacionalni Univerzitet Travnik  (Sveučilište/Univerzitet "Vitez" Travnik)
Grade
19/20
Author
Year
2013
Pages
6
Catalog Number
V207326
File size
437 KB
Language
Croatian
Notes
Bosnisch/Serbisch
Tags
praktični, primjer, nedostatka, sekundarnih, podataka, njihovih, izvora
Quote paper
Esad Kokic (Author), 2013, Praktični Primjer Nedostatka Sekundarnih Podataka I Njihovih Izvora, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/207326

Comments

  • No comments yet.
Read the ebook
Title: Praktični Primjer Nedostatka Sekundarnih Podataka I Njihovih Izvora


Upload papers

Your term paper / thesis:

- Publication as eBook and book
- High royalties for the sales
- Completely free - with ISBN
- It only takes five minutes
- Every paper finds readers

Publish now - it's free