Aderarea Marii Britanii la Comunitatea Europeana


Research Paper (undergraduate), 2009

16 Pages


Free online reading

Table of Contents

Introducere

I. Britanic vs. European

II. Marea Britanie inainte de 1945

III. Drumul Marii Britanii in Uniunea Europeana
III. 1. 1945-1961 (Marea Britanie laburista)
II. 2. 1961-1975
II. 3. 1975-1990
II. 4. 1990

III. Concluzii

IV. Bibliografie

Introducere

Republica Federala a Europei, Statele Unite ale Europei asta trebuie sa fie. Autonomia nationala nu mai este suficienta. Dezvoltarea economica cere inlaturarea frontierelor nationale. Daca Europa se divide in grupuri nationale atunci Imperialismul o sa-si reinceapa dominatia. Doar o Republica Federala a Europei poate da pace lumii. ”[1]

Afirmatia revolutionarului bolsevic Leon Trotsky din 1917 poate fi considerata exagerata dar coincide cu ideile care au circulat in Europa dupa cel de al doilea Razboi Mondial. Aceste idei au facut Marea Britanie sa fie intr-o intro dilema, pe de o parte frica de o federatie supranationala ii faceau reticenti la o astfel de asociere, pe de alta parte nevoie de o Europa pasnica, stabila si cu un comert liber ii faceau sa se gandeasca de doua ori.

Chiar daca Winston Churchil este una dintre personalitatile importante care au ajutat la constructia europeana.In 1942-1943 a sugerat dezvoltarea unor State Unite ale Europei care sa fie conduse de un Consiliu al Europei si care sa includa bariere comerciale reduse, libera circulatie a persoanelor, o armata comuna si o Inalta Curte care sa judece disputele. Churchill a facut aceeasi sugestie prin discursul sau de la Universitatea din Zurich de la 19 septembrie 1946 dar era clar ca entitatea respectiva ar trebui sa se axeze pe Franta si Germania, fara a include neaparat Marea Britanie(inainte de razboi Churchill declarase ca “Marea Britanie era de partea Europei dar nu facea parte din aceasta.Suntem interesati si asociati dar nu si absorbiti.”[2], Marea Britanie a dus o politica distanta fata de Comunitatea Carbunelui si Otelului fondata in 1952 si apoi fata de Comunitatea Europeana din 1958.

Lucrarea este structurata in 3 capitole. In primul capitol voi incerca sa arat daca exista vreo diferenta intre a fi britanic si de a fi european motivele cat si factorii care au facut Marea Britanie sa nu se alature statelor fondatoare CECO din 1952.Cel de-al doilea capitol descrie perioada dinainte de 1945 si urmarile celui de-al Doilea Razboi Mondial. In cel de-al treilea capitol voi prezenta drumul Marii Britanii spre Uniunea Europeana, in care piedicile au fost puse mai intai de guvernanti apoi de tarile fondatoare, infiintarea AELS si dezamagirea provocata de acest proiect.Acest capitol este structurat in 4 parti:1945-1961, 1961-1975, 1975-1990 iar cea de-a patra 1990-prezent.

I. Britanic vs. European

Pentru a intelege intarzierea aderarii Marii Britanii la cele doua comunitati europene din anii 50’ trebuie sa vedem ce motive i-au determinat pe britanici sa duca o astfel de politica si daca expresia folosita la un protest impotriva implementarii sistemului metric in Marea Britanie in anul 2001 este impartasita de majoritatea locuitorilor: ” I am British. I am not European. ”[3] Omul care spus asta nu este filosof, politician sau un istoric, si nu se referea la Uniune, nici la imperiu si nici la continent, ci se referea la el, ca individ, este britanic, avand valori diferite fata de ceilalti si cere sa-i fie respectate aceste valori.

In continuare o sa prezint factorii importanti care au facut ca Marea Britanie si locuitorii sai sa aiba o politica tematoare fata de orice proiect de constructie europeana.

In primul rand factorul geografic. Arhipelagul Britanic apartine Europei, dar are ceva distinctiv: Are granite teritoriale naturale, ceea ce o face sa-i fie usor sa evite disputele teritoriale. Alte tari Europene n-au granite naturale exceptand raurile si muntii si astfel exista pericolul de dispute teritoriale. Schimbarile politice in Marea Britanie au venit din interior, ultima data cand a fost cucerita de o forta exterioara a fost in 1066 pe cand in Europa de atunci harta politica si teritoriala s-a schimbat de nenumarate ori.

Factorul geografic al Marii Britanii are un caracter deosebit,deoarece facand parte dintr-un arhipelag pentru a face comert cu alte state avea nevoie de nave si practic asta era singura modalitate, fapt ce a facut imperiul sa construiasca o flota uriasa si puternica Marina Roiala (Royal Navy) pentru a apara-o. Astfel a devenit un jucator major in comert si in descoperirea de noi teritorii. Aceste realizari i-au facut pe britanici sa se considere superiori fata de alte tari, fiind un model in practicarea comertului, dezvoltare sociala si industrializare.[4]

In afara de diferentele geografice ruperea culturala fata de Europa a favorizat reformele protestante din secolul XVI. Dupa Gamble “ pierderea legaturilor intelectuale, politice si religioase cu Franta, Spania, Austria si Italia au exclus Anglia din Lumea Catolica si i-au incurajat pe englezi sa se considere o natiune cu institutii, doctrine si caracter distinctivv ”[5]

Un alt factor decisiv de-a lungul secolelor au fost razboaiele cu Europa “ care au ajutat la definirea identitatii nationale engleze si apoi pe cea britanica[…]. ”[6] Pe de alta parte pe timp de razboi aliantele trebuiau incheiate repede iar ideea ca Anglia este singura impotiva restului Europei e in mare parte un mit.

” Razboiul greu impotriva lui Napoleon nu ar fi putut fi niciodata castigat fara aliantele cu Prusia, Rusia, Austria si Spania.Germania nu ar fi putut fi infranta in cel de-al Doilea Razboi Mondial fara alianta cu Franta sau in Primul Razboi Mondial fara alianta cu Rusia. Anglia a avut nevoie de aliati in Europa pentru a-si infrange aliatii din Europa. ”[7]

Factorul religios trebuie sa fie vazut ca factor politic, pentru ca are influenta asupra politicii casatoriei aristrocratice.

Cel de-al Doilea Razboi Mondial poate fi vazut ca un punct de cotitura din punctul de vedere al relatiei anglo-americana cat si din punctual de vedere al aparitia unei Noi Europe, cu tari precum Franta si Germania care erau pregatite sa piarda din suveranitatea nationala, cat si nasterea Razboiului rece au fortat Marea Britanie sa-si redefineasca rolul.

In continuare o sa incerc sa arat de ce procesul de integrare al Marii Britanii a intarziat peste doua decenii.

[...]


[1] http://www.bartleby.com/66/5/61705.html 2 mai 2009

[2] John Mccormick, Sa intelegem Uniunea Europeana, Ed. Codecs, Bucuresti, 2006, p. 85

[3] Andrew Gamble, Between Europe and America. The future of British Politics, Ed. Palgrave Macmillan Basingstoke, 2003, p. 108

[4] Ibidem p. 111

[5] Ibidem p. 108

[6] Ibidem p.110

[7] Ibidem p. 109

16 of 16 pages

Details

Title
Aderarea Marii Britanii la Comunitatea Europeana
Author
Year
2009
Pages
16
Catalog Number
V127240
ISBN (Book)
9783640332915
File size
526 KB
Language
Romanian
Tags
Aderarea, Marii, Britanii, Comunitatea, Europeana
Quote paper
Secrieru Lucian (Author), 2009, Aderarea Marii Britanii la Comunitatea Europeana, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/127240

Comments

  • No comments yet.
Read the ebook
Title: Aderarea Marii Britanii la Comunitatea EuropeanaUpload papers

Your term paper / thesis:

- Publication as eBook and book
- High royalties for the sales
- Completely free - with ISBN
- It only takes five minutes
- Every paper finds readers

Publish now - it's free