The reader is introduced to term structure modelling using the Dynamic Nelson-Siegel model. Assuming an independent and correlated specification for its factors, we estimate the factor dynamics by maximum likelihood. Additionally, estimation of the factors is done by Kalman filtering. We derive a closed-form distribution for future factors, forecast them and present the insample and out-of-sample forecasts. As a useful addition, we discuss the main finding of the thesis, namely a stochastic model for the predicted yield curve, when a future yield with certain maturity is given.
Veelgestelde vragen: Modellering van de yield curve op basis van een gedeeltelijke veronderstelling van toekomstige opbrengsten
Wat is het onderwerp van deze scriptie?
Deze scriptie behandelt de modellering van de termstructuur van rentes, met een focus op het voorspellen van toekomstige yield curves. Het gebruikt hiervoor het Dynamische Nelson-Siegel model.
Welk model wordt gebruikt in de scriptie?
De scriptie gebruikt het Dynamische Nelson-Siegel (DNS) model, een parametrisch model dat de yield curve beschrijft met behulp van drie tijdvariante factoren: niveau, helling en kromming. Twee specificaties worden onderzocht: een onafhankelijke (iDNS) en een gecorreleerde (cDNS) specificatie van de factoren.
Welke data wordt gebruikt?
De data bestaat uit dagelijkse eind-van-de-dag zero-coupon German Bund yield data, verkregen van Bloomberg. De periode loopt van 02-01-1998 tot 09-03-2016. Echter, vanwege outliers in de data, wordt voor de Kalman filter schatting een kortere periode gebruikt: 03-01-2000 tot 09-03-2016.
Hoe worden de factoren geschat?
De scriptie beschrijft twee schattingsmethoden: een tweestapsmethode met Ordinary Least Squares (OLS) en een éénetsmethode met de Kalman Filter (KF) op basis van maximum likelihood. De OLS methode wordt gebruikt om de tijdreeksen van de factoren te schatten voor verschillende tijdstippen. De KF methode wordt gebruikt om een state-space representatie van het DNS model te schatten.
Hoe worden toekomstige yield curves voorspeld?
Toekomstige factoren worden voorspeld met behulp van de geschatte factor dynamica (iDNS of cDNS). De scriptie presenteert zowel in-sample als out-of-sample voorspellingen met verschillende voorspellingshorizonnen (1, 3, 5 en 10 jaar). De voorspellingen zijn gebaseerd op de veronderstelling dat de factor dynamiek een VAR(1) proces volgt.
Wat is de belangrijkste bevinding van de scriptie?
De belangrijkste bevinding is een stochastisch model voor de voorspelde yield curve, gegeven een toekomstige yield met een bepaalde looptijd. Dit model maakt het mogelijk om een veronderstelling over een toekomstige yield als input te gebruiken.
Welke aannames worden gemaakt?
De scriptie maakt verschillende aannames, waaronder: continu samengestelde rentes, een VAR(1) proces voor de factor dynamica, en in de iDNS specificatie, onafhankelijke factoren. De normaliteit van de fouttermen wordt aangenomen, hoewel de Shapiro-Wilk test in de data op non-normaliteit duidt.
Welke metriek wordt gebruikt om de nauwkeurigheid van de voorspellingen te meten?
De Root Mean Squared Error (RMSE) wordt gebruikt als metriek om de nauwkeurigheid van de voorspellingen te meten, zowel als tijdreeks (per tijdstip) als per looptijd (per maturity level).
Welke conclusies worden getrokken?
De cDNS specificatie (gecorreleerde factoren) presteert beter bij out-of-sample voorspellingen, mogelijk vanwege de hogere correlatie tussen de factoren na de crisis van 2008. De iDNS specificatie presteert beter bij in-sample voorspellingen, waarschijnlijk doordat de factoren voor 2008 minder gecorreleerd waren. De scriptie suggereert dat een flexibele keuze tussen iDNS en cDNS, afhankelijk van de correlatie tussen de factoren, tot betere voorspellingen zou kunnen leiden.
Welke bijlage is opgenomen?
De bijlage bevat het bewijs voor de conditionele verdeling van de voorspelde factoren in de toekomst, gegeven de huidige waarden van de factoren.
- Quote paper
- Ramtien Kalantar Nayestanaki (Author), 2016, Modelling the yield curve based on a partial conjecture of future yields, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/352069