El projecte que volem plantejar és la realització d’un estudi de cas al voltant de la Biblioteca Ramón Fernández Jurado de Castelldefels. Es tracta de fer servir aquest espai com a exemple paradigmàtic de les transformacions que han estat experimentant les biblioteques públiques davant la necessitat d’adaptar-se als canvis tecnològics i socials dels darrers temps.
El cert és que les biblioteques han anat acceptant progressivament que l’arribada del llibre digital i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació anirà seguida d’una modificació dels hàbits de lectura i una transformació dels espais de conservació i difusió de la cultura escrita. També sembla probable que en el món digital la influència dels professionals de la cultura sigui menor, perquè els lectors ja fa temps que estan adoptant un paper molt més actiu, facilitat per les noves tecnologies i les xarxes socials. Per tal de seguir tenint un paper rellevant en la societat digital, les biblioteques s’han vist obligades a repensar-se i a reinventar-se, i ho hauran de seguir fent en el futur.
D’altra banda cal plantejar també l’aspecte social de les biblioteques. Fins no fa gaire llocs de lectura i relaxació, ara, i com a conseqüència dels canvis provocats per fenòmens com la crisi econòmica, l’envelliment de la població, la immigració o l’atur, les biblioteques han d’atendre moltes noves demandes per a les quals cal una gran capacitat de planificació i molta creativitat.
L’objectiu principal d’aquest estudi és el de analitzar la manera com la Biblioteca Ramón Fernández Jurado de Castelldefels ha arribat a convertir-se en un equipament cultural paradigmàtic del que han de ser les biblioteques del futur. Per aconseguir-ho haurem de veure quines són les respostes ofertes per aquest espai tant als reptes tecnològics que avui afecten a l’entorn del llibre com als canvis que estan experimentant els hàbits culturals de la ciutadania darrerament.
Inhaltsverzeichnis
- Presentació
- Introducció
- Hipòtesi de treball
- Metodologia i tècniques d'investigació
- Estat de la qüestió
- Primera part. Biblioteques i futur. Una aproximació teòrica
- Segona part. La Biblioteca Ramón Fernández Jurado
Zielsetzung und Themenschwerpunkte
Der Zweck dieser Arbeit ist die Untersuchung des Fallbeispiels der Biblioteca Ramón Fernández Jurado in Castelldefels, um die Transformationen aufzuzeigen, die öffentliche Bibliotheken in den letzten Jahren aufgrund der Notwendigkeit zur Anpassung an technologische und gesellschaftliche Veränderungen durchgemacht haben.
- Die Auswirkungen des digitalen Buches und neuer Informations- und Kommunikationstechnologien auf die Lesegewohnheiten
- Die Rolle von Bibliotheken als öffentliche Orte für soziale Integration und Inklusion
- Die Anpassung von Bibliotheken an den digitalen Wandel und die Herausforderungen der Zukunft
- Die Bedeutung von innovativen Ansätzen und Aktivitäten zur Attraktivitätssteigerung von Bibliotheken
Zusammenfassung der Kapitel
- Presentació: In diesem einleitenden Kapitel werden die Ziele und die Hypothese des Projekts vorgestellt. Es wird der Kontext der Arbeit erläutert, der die Bedeutung der Bibliothek als Beispiel für die Anpassung an den Wandel untersucht.
- Estat de la qüestió: Dieses Kapitel untersucht die Veränderungen, die sich in der Gesellschaft und der Buchwelt vollziehen, und wie diese Entwicklungen die Rolle der Bibliothek beeinflussen. Es werden die Herausforderungen der Digitalisierung, die Entwicklung neuer Technologien und die veränderten Lesegewohnheiten erörtert.
Schlüsselwörter
Die zentralen Schlüsselwörter und Schwerpunkte der Arbeit sind die öffentliche Bibliothek, digitale Transformation, kulturelle Integration, soziale Inklusion, Lesekultur, Buchmarkt, neue Technologien, Informations- und Kommunikationstechnologien, Bibliothek 2.0 und Innovation.
- Quote paper
- Jordi Beltran Andreu (Author), 2017, La "Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado de Castelldefels." Un exemple pararigmàtic de les biblioteques del futur, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/375769