Geeraerdt van Velsen. Dit is niet alleen de naam van een van de protagonisten van P. C. Hoofts drama, maar ook de naam van het drama zelf, dat Hooft ook treurspel noemt.
Hier is niet alleen de naam op zich belangrijk, maar ook de historische context en de geschiedenis die zich om de persoon van Geeraerdt van Velsen omdoen. Een centraal punt van Hoofts drama is de rol van de Nederlandse graaf Floris V, die wel het gehele volk begunstigde, maar de adel bijna weergaloos onderdrukte. Dit werkstuk houdt zich bezig met de inhoud van Hoofts drama en probeert zowel de historische context als ook de interpretatie van Geerardt van Velsen en de andere protagonisten te beschouwen. Ik zal ook het begrip van een tiran in verband met het drama van Hooft, zoals de betrekking tot de ideologiën van Niccolò Machiaveli toelichten en de vraag opwerpen hoe verzet tegen een tiran moet worden beoordeeld. Ik zal verder naar de boodschap van Hoofts toneelstuk vragen en onderzoeken wie de eigenlijke hoofdpersoon van dit treurspel is.
Inhaltsverzeichnis
- Inleiding
- „Geeraerdt van Velsen“: De inhoud
-
P. C. Hooft vs. Niccolò Machiavelli: overeenstemmingen en verschillen
- Niccolò Machiavelli: persoon, achtergrond en geschiedenis
- P. C. Hooft: persoon, achtergrond en geschiedenis
- Ideologische overeenstemmingen en verschillen
- Allegorische figuren als centrale punt in Geeraerdt van Velsen: Twyst, Gheweldt en Bedroch
- Graaf Floris V als tiran in Hoofts Geeraerdt van Velsen?
- Over de vraag naar de eigenlijke hoofdpersoon van Hoofts treurspel
- Boodschap van Geeraerdt van Velsen
- Samenvatting
Zielsetzung und Themenschwerpunkte
Diese Hausarbeit befasst sich mit dem Inhalt und der Interpretation von P.C. Hoofts Drama "Geeraerdt van Velsen". Sie untersucht die historische Kontexte und die Rolle des Grafen Floris V als vermeintlichen Tyrannen. Dabei werden die Ideologien von Niccolò Machiavelli in Beziehung zu Hoofts Drama gesetzt und die Frage aufgeworfen, wie Widerstand gegen einen Tyrannen beurteilt werden soll. Die Arbeit befasst sich mit der Frage nach der eigentlichen Hauptperson des Dramas und untersucht die Botschaft, die Hooft in seinem Stück vermitteln will.
- Historische Kontexte und die Rolle des Grafen Floris V
- Ideologien von Niccolò Machiavelli und ihre Beziehung zum Drama
- Die Frage des Tyrannen und des Widerstandes gegen ihn
- Die Hauptperson des Dramas
- Die Botschaft von "Geeraerdt van Velsen"
Zusammenfassung der Kapitel
Die Arbeit beginnt mit einer Einführung in das Drama und stellt die historische Person Geeraerdt van Velsen sowie die Rolle des Grafen Floris V im Kontext des Dramas vor. Im zweiten Kapitel wird die Inhaltsangabe des Dramas geliefert und die Figuren Twyst, Gheweldt und Bedroch werden als allegorische Figuren vorgestellt.
Im dritten Kapitel werden die Ideologien von P.C. Hooft und Niccolò Machiavelli im Vergleich betrachtet. Die Biografie und die wichtigen Werke beider Autoren werden dargestellt. Dabei werden die Parallelen und Unterschiede zwischen Hoofts Drama und Machiavellis Werken analysiert.
Die Kapitel vier bis sieben befassen sich mit weiteren Aspekten des Dramas: Die allegorischen Figuren, die Rolle des Grafen Floris V als Tyrann, die Frage nach der eigentlichen Hauptperson des Dramas und die Botschaft des Stücks.
Schlüsselwörter
Die Arbeit beschäftigt sich mit dem niederländischen Drama "Geeraerdt van Velsen" von P.C. Hooft, dessen Inhalt, historischer Kontext und Ideologie im Fokus stehen. Weitere wichtige Schlüsselbegriffe sind Niccolò Machiavelli, Tyrannenherrschaft, Widerstand, Allegorie, Hauptperson und Botschaft.
- Quote paper
- Christian Hensgens (Author), 2003, P.C. Hooft vs. Niccolo Machiavelli. Ideologien aan het voorbeeld van het treuspel Geeraerdt van Velsen. Een vergelijking, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/21556