Osmanlı Devleti’ nin kuruluşundan bu yana devlet, hem fetih politikasının rahat uygulanabilmesi, hem de ülkesinde yaşayan insanların refaha ve huzura kavuşması için iktisadi yapıya çok fazla önem vermiştir. Bozkır kültürünün etkisiyle başlangıçta tarım ve hayvancılıkla uğraşılmış, sonraları ticari hayatla birlikte âhîlik kurumuna geçilmiş, yeni fethedilen bölgelerin imarı ve burada hazır pozisyonda bekletilecek askerlerin masrafları için de, Selçuklularda ki İkta sisteminden etkilenerek “Timar Sistemi” kurulmuştur. Bu sistem Osmanlılarda hem ekonominin hem de askeri sistemin temelini oluşturmuştur. Bu sistemin bozulması devletin mali, askeri, politik, idari ve sosyal yapısında da bozulmalara sebep olmuş ve bu da devletin çöküşünü hızlandırmıştır.
İçindekiler
- GİRİŞ
- 1. OSMANLI MALİYE TEŞKİLATININ KISA BİR TARİHÇESİ..
- 2.OSMANLI DEVLETİ'NİN BAŞLICA GELİR KAYNAKLARI.
- 2.1. VERGİLER
- 2.1.1. TEKÂLİF-İ ŞER'İYYE.
- 2.1.2. TEKÂLİF-İ ÖRFİYYE.
- 2.1.3.ESNAFLARDAN ALINAN VERGİLER.
- 2.2. Vakıflardan.
- 2.3.
- 3-OSMANLI DEVLETİ'NİN GİDERLERİ.
- 3.1.Mevacib:
- 3.2. İn’am, adet-i üsküf, adet-i salyane, adet-i esb ve tirgeş
- 3.3.Sarayın ve kışlaların mutfak masrafları (mühimmat-i matbah-1 amire).
- 3.4.Donanma masrafları:
- 3.5.Mübayaa
- 3.6.Zarar-1 kasabiye..
- 3.7 Temizlik ve aydınlatma masrafları… ..
- 3.8 Bürokratik giderler.
- 4-OSMANLI 'DA EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN UYGULANAN SİSTEM VE USULLER..
- 4.1.TİMAR SİSTEMI..
- 4.2. İLTİZAM SİSTEMİ
- 4.3. MALİKÂNE SİSTEMİ .
- 4.4.ESHAM SİSTEMİ (USULÜ)...
- 5. OSMANLI MALİ SİSTEMİNDEKİ GÖREVLİLER
- 5.1.DEFTERDAR...
- 5.2. DEFTERDARIN ALTINDAKİ GÖREVLİLER
- SONUÇ
- KAYNAKÇA.
Zielsetzung und Themenschwerpunkte
Bu çalışma, Orhan Bey'den başlayarak modernleşme dönemi olan II. Mahmud dönemine kadar olan iktisadi yapıyı genel hatlarıyla açıklamayı amaçlamaktadır. Osmanlı Devleti'nin gelir kaynaklarından başlanılarak, bunların tarih içinde gelişimi, değişimi, imparatorluk üzerindeki olumlu veya olumsuz tesirleri, padişahların tutumları ve reformları kategorilenerek aktarılmıştır.
- Osmanlı maliye teşkilatının tarihi gelişimi
- Osmanlı Devleti'nin gelir kaynakları ve bunların değişimi
- Osmanlı Devleti'nin giderleri ve bunların yönetimi
- Osmanlı ekonomisini düzenlemek için uygulanan sistemler
- Osmanlı mali sistemindeki görevliler ve görevleri
Zusammenfassung der Kapitel
- GİRİŞ: Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren ekonomik hayatı, Âhilîk kurumu üzerinden kontrol edilmeye çalışılmıştır. Orhan Bey zamanında ise ilk vergi uygulaması gerçekleşmiş, "Pazar(bac) Resmi" adlı bir vergi çeşidi Osmanlı maliyesine dahil edilmiştir. Osmanlı mali politikalarını uygularken dini, askeri, idari ve mali kaygılar ön planda tutulmuştur.
- 1. OSMANLI MALİYE TEŞKİLATININ KISA BİR TARİHÇESİ: Osmanlı Devleti kendisine ait yazılı bir kanunname olmadan önce dahi İslam hukukuna dayalı bir gelenekle yönetilmiştir. Orhan Bey zamanında ise iskân politikası, ilk darphane'nin kurulması ve ilk gümüş sikkenin bastırılması gibi önemli gelişmeler yaşanmıştır.
- 2.OSMANLI DEVLETİ'NİN BAŞLICA GELİR KAYNAKLARI: Osmanlı Devleti'nin başlıca gelir kaynakları vergiler, vakıflar ve diğer gelirlerdir. Vergi çeşitleri arasında Tekâlif-i Şer'iyye, Tekâlif-i Örfıyye ve esnaflardan alınan vergiler bulunmaktadır.
- 3-OSMANLI DEVLETİ'NİN GİDERLERİ: Osmanlı Devleti'nin giderleri arasında Mevacib, İn'am, Sarayın ve kışlaların mutfak masrafları, Donanma masrafları, Mübayaa, Zarar-1 kasabiye, Temizlik ve aydınlatma masrafları ve bürokratik giderler yer almaktadır.
- 4-OSMANLI 'DA EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN UYGULANAN SİSTEM VE USULLER: Osmanlı Devleti, ekonomik istikrarı sağlamak için Tımar sistemi, İltizam sistemi, Malikâne sistemi ve Esham sistemi gibi çeşitli sistemler uygulamıştır.
- 5. OSMANLI MALİ SİSTEMİNDEKİ GÖREVLİLER: Osmanlı mali sisteminde Defterdar ve Defterdarın altındaki görevliler önemli roller oynamışlardır.
Schlüsselwörter
Osmanlı maliye teşkilatı, gelir kaynakları, vergiler, vakıflar, giderler, Tımar sistemi, İltizam sistemi, Malikâne sistemi, Esham sistemi, Defterdar.
- Quote paper
- Gülşen İstek (Author), 2014, Osmanli Maliye Teşkilati, Munich, GRIN Verlag, https://www.grin.com/document/295409